Jitske Schols maakt portretten, meestal – maar niet altijd – in zwart-wit.
In haar werk spelen herinneringen en verbeelding uit het verleden een belangrijke rol. Na een lange carrière in de communicatie werd Jitske in 2013 (portret)fotograaf.
Tot haar vaste klantenkring behoren dagbladen en tijdschriften zoals onder meer Het Parool, PS van de week, de Volkskrant (serie: De zin van het leven met Fokke Obbema), AD Magazine en HUMAN Magazine.
Jitske’s werk is geïnspireerd op de laat-negentiende-eeuwse Nederlandse kunstenaars die woonden en werkten op de plek waar Jitske zelf honderd jaar later opgroeide. Dat is terug te zien in de sfeer van haar foto's die als melancholisch, sober en contrast-rijk kunnen worden getypeerd. Tijdens Jitske's fotoshoots, evenals het selectie- en bewerkingsproces, probeert ze de sfeer van die voorbije periode te vertalen naar hedendaagse beelden.
Haar kleurgebruik, composities, vormen en structuren, technieken, materiaalgebruik en onderwerpkeuze worden sterk beïnvloed door haar voorbeelden uit het verleden. Haar portretbeelden lijken te verwijzen naar de zwart-wit portretten van weleer. Ze zoekt naar de synthese van de schoonheid van het verleden en het comfort en de mogelijkheden van het heden. Een veelgestelde vraag aan Jitske is dan ook of ze analoog werkt, maar niets is minder waar: haar meeste werk wordt digitaal geschoten.
In 2017 won Jitske de Dutch Photographic Portrait Prize.