Van rauw realistisch tot strak en gestileerd. Wat onze fotografen verbindt: een oog voor het buitengewone en het streven naar perfectie.

15 OKTOBER — Cabaretier Jochem Myjer is vooral een theaterman, maar ging voor omroep de EO één keer uit zijn comfort-zone. In Jochem in de Wolken zweeft de komiek in een luchtballon over natuurgebieden in Nederland en vertelt hij over de natuur die het land rijk is. Het nieuwe tv-programma is vanaf deze week te zien bij de Publieke Omroep.

Myjer werd geportretteerd door onder andere Lenny Oosterwijk (beeld rechts) en Iris Planting.

Trending Myer

14 OKTOBER — Nieuwe beelden van Lumen Photo fotograaf Frank Ruiter: sterke portretten van onder meer acteur Emmanuel Ohene Boafo (rechts afgebeeld), filmrecensent en tv-presentator René Mioch, commentator en journalist Marcel van Roosmalen, tv-persoonlijkheid Sergio Vyent en filmregisseur en scenarist Mustafa Duygulu. 

Ontdek Frank Ruiter's volledige fotocollectie in onze beeldbank of bekijk zijn portfolio.

Trending Acteur

13 OKTOBER — Presentator en journalist Jeroen Wollaars wint dit jaar de Sonja Barend Award. Deze jaarlijkse vakprijs voor het beste televisie-interview werd dinsdag door oud-talkshowhost Sonja Barend aan Wollaars uitgereikt.

Jeroen Wollaars werd op prachtige wijze geportretteerd door Lumen Photo's Aisha Zeijpveld en Rogier Veldman

Trending Wollaars

12 OKTOBER — Het boek Stromboli van schrijfster Saskia Noort wordt door filmregisseur Michiel van Erp bewerkt tot speelfilm. Het scenario is geschreven door scenaristen Paula van der Oest en Roos Ouwehand. De opnames gaan in november van start.

Fotografen Daniel Cohen (beeld rechts) en Jan van Breda fotografeerden de filmmaker.

Trending Erp

12 OKTOBER — Regisseur Michiel van Erp verfilmt het boek Stromboli van schrijfster Saskia Noort, dit werd deze week bekend gemaakt. Eerder werden Noort's boeken De eetclub, De verbouwing en Terug naar de kust verfilmd. De cast van de film wordt binnenkort onthuld.

Saskia Noort werd geportretteerd door o.a. Mark Uyl (beeld rechts), Frank Ruiter, Iris Planting en Malou van Breevoort.

Trending Noort

08 OKTOBER — Journalist tv- en radiopresentator Sven Kockelmann maakt de overstap naar WNL. Met ingang van december is hij één van de vaste presentatoren van Op1. Kockelmann gaat het programma samen met Fidan Ekiz  presenteren.

Lumen Photo's Malou van Breevoort portretteerde Sven Kockelmann.

Trending Svenn

07 OKTOBER — Zanger Jeangu Macrooy brengt binnenkort een nieuw album uit. Macrooy heeft reeds twee albums op zijn naam staan. De zanger, die na het Eurovisie Songfestival eigenlijk rust wou nemen, bracht voor het laatst in 2019 een album uit.

Prachtige portretfoto's door onder meer Ivo van der Bent (beeld rechts), Jitske Schols, Lin Woldendorp en Marc Deurloo.

Trending Jeangu 3

06 OKTOBER — De prachtige fotocollectie van Kiki Groot is voorzien van een nieuwe reeks sterke portretten. Fotografe Kiki portretteerde recent diverse politici (zoals partijloos politicus en burgemeester Daan Prevoo, rechts afgebeeld), bestuurders, zakenlieden en schrijvers.

Ontdek Kiki Groot's volledige fotocollectie in onze beeldbank of bekijk haar portfolio.

Trending Prevoo

03 OKTOBER — Vlak voordat CDA-politicus Wopke Hoekstra als minister van financiën stelling nam tegen belastingparadijzen had hij zelf nog een belang in een brievenbusfirma op de Britse Maagdeneilanden. Dit onthulde dagblad Trouw dit weekeinde. De CDA partijleider gebruikte de firma om te investeren in een safaribedrijf in Oost-Afrika.

Hoekstra werd geportretteerd door Lumen Photo's Jiri Büller.

Trending Wopke

02 OKTOBER — Acteur Fedja van Huêt won dit weekeinde het Gouden Kalf voor zijn hoofdrol in de film De Veroordeling. De acteur nam de prijs in ontvangst tijdens 41e editie van het Nederlands Film Festival. Dit jaar werd voor het eerst één, gender-neutrale, prijs uitgereikt: het Gouden Kalf voor de beste hoofdrol.

Onder meer Wendelien Daan (beeld rechts), Iris Planting en Corné van der Stelt fotografeerden Van Huêt.

Trending Fedja

02 OKTOBER — Net binnen in onze beeldbank: prachtige nieuwe beelden van portret- en modefotografe Lin Woldendorp. Kleurrijke portretfoto's van artiesten als rapper Typhoon (beeld rechts), popgroep Goldband, zanger Jaap Reesema, maar ook beelden van schrijver Özcan Akyol, politicus Rob Jetten en activist Akwasi.

Ontdek Lin Woldendorp's volledige fotocollectie in onze beeldbank of bekijk haar portfolio.

Trending Typhoon

02 OKTOBER — Partijen uit zowel de oppositie als de coalitie uiten kritiek op demissionair staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (Justitie & Veiligheid). In een interview over Afghanistan met het Algemeen Dagblad zegt de bewindsvrouw dat mogelijk 100.000 Afghanen op weg zijn naar Nederland en dat te veel migratie leidt tot een kennistekort in Afghanistan.

De staatsecretaris werd geportretteerd door o.a. Linelle Deunk (beeld rechts) en Marcel Krijger.

Trending Broekers Knol

02 OKTOBER — Bestuursvoorzitter Wiebe Draijer vertrekt in oktober 2022 als topman bij Rabobank. Hij heeft besloten niet beschikbaar te zijn voor een derde termijn. Dat maakte de bank vrijdag bekend. Draijer trad in  2014 aan. Zijn aantreden kwam op een moment dat de bank in diepe crisis verkeerde.

O.a. Lumen Photo's Marcel Bakker (beeld rechts) en Martin Dijkstra portretteerden Wiebe Draijer.

Trending Draijer

30 SEPTEMBER — Schrijver, acteur en filmmaker Berend Boudewijn, de echtgenoot van wijlen schrijfster Martine Bijl, brengt de bundel Van dit en dat en van alles wat uit, een selectie van Bijl's mooiste teksten. Dit doet hij om haar "toch een beetje in leven te houden", vertelt hij deze week in magazine Libelle.

Prachtige portretfoto's door onder meer No Candy (beeld rechts) en Marcel Bakker.

Trending Boudewijn

29 SEPTEMBER — Journalist en uitgever Ernst-Jan Pfauth vertrekt bij het door hem, acht jaar geleden, opgerichte journalistiek platform De Correspondent. Hij vindt zichzelf niet de juiste persoon om het bedrijf naar een volgende fase te helpen, dit meldt dagblad Het Parool.

Sterke portretfoto's door Lumen-fotograaf Frank Ruiter.

Trending Pfauth

29 SEPTEMBER — Cartoonist Kamagurka is de winnaar van de Nederlandse Inktspotprijs voor de beste politieke tekening van het parlementaire jaar. De Vlaamse tekenaar won de prijs voor de tekening Migranten, die NRC Handelsblad verscheen.

Kamagurka werd gefotografeerd door onder andere Corné van der SteltIlja Keizer (beeld rechts) en Lars van den Brink.

Trending Kamagurka

28 SEPTEMBER — De band van Douwe Bob heeft de samenwerking met de Nederlandse zanger opgezegd, dit meldt 3voor12. De musici zijn ontevreden over het recente annuleren van Douwe Bob's aangekondige tour door de zanger.

Onder andere Ernst Coppejans, Feriet Tunc (beeld rechts) en Marc Deurloo portretteerden Douwe Bob. Deze en meer beelden vind je in onze beeldbank.

Trending Douwe Bob

27 SEPTEMBER — Het boek Nu ik je zie van Merlijn Kamerling wordt bewerkt voor het theater. In het boek gaat Antonie Kamerling's zoon tien jaar na de dood van zijn vader op zoek naar een completer beeld. Benno Hoogveld regisseert de voorstelling, Marc Veerkamp schrijft het scenario.

Lumen Photo's Mark Uyl en Valentina Vos (beeld rechts) fotografeerden Merlijn Kamerling.

Trending Kamerling 2

25 SEPTEMBER — Staatssecretaris Mona Keijzer is uit het kabinet gezet. Dat maakte demissionair minister-president Mark Rutte zaterdag bekend. De positie van de CDA-politica bleek onhoudbaar na haar uitlatingen over de Coronapas, dit weekeinde in dagblad de Telegraaf.

Fraaie portretfoto's door fotografen Iris Planting (beeld rechts) en Marcel Bakker.

Trending Mona Keijzer

22 SEPTEMBER — Doe Maar heeft de geplande afscheidstournee geannuleerd. Zanger en bassist Henny Vrienten is volgens concertorganisator Mojo ziek en niet in staat om op treden. Over de aard van de ziekte doet Mojo geen mededelingen. De  optredens worden niet ingehaald.

Treffende portretfoto's door Lumen-fotograaf Andreas Terlaak (beeld rechts)

Trending Vrienten

22 SEPTEMBER — Zangeres Willeke Alberti gaat dit najaar voor het laatst op solotournee, dit maakte haar management deze week bekend. Met 14 concerten door geheel Nederland sluit Alberti haar zes decennia spannende zangcarrière af. 

Lumen Photo's Wendelien Daan en Jitske Schols (beeld rechts) portretteerden Willeke.

Trending Willeke

21 SEPTEMBER — Actrice Angela Schijf maakt dit jaar kans op de Televizier-Ster in de categorie Beste Acteur/Actrice. Schijf is genomineerd voor haar rol in de serie Flikken Maastricht. Op 14 oktober zal bekend worden naar wie de award gaat.

Onder meer Lumen Photo's Maarten Kools (beeld rechts), Dafne Ederveen en Andreas Terlaak fotografeerden Schijf.

Trending Schijf

21 SEPTEMBER — Acteur Gerard Cox zegt na ruim zestig jaar het theater vaarwel, zo maakte de 81-jarige acteur zaterdag bekend in het radioprogramma FM op 5. Cox maakte aan het begin van toneelcarrière naam met zijn soloprogramma's, met het cabaret Lurelei en als duo met Frans Halsema. 

Malou van Breevoort (beeld rechts), Andreas Terlaak en Lenny Oosterwijk portretteerden de acteur.

Trending Cox

15 SEPTEMBER — De veelgeprezen Nederlandse dirigent Jaap van Zweden verlaat het toonaangevende New York Philharmonic na afloop van het seizoen 2023-2024. In een interview met The New York Times vertelt de in 2018 bij het Philharmonic aangetreden chef-dirigent dat de COVID-pandemie ertoe heeft geleid dat hij "nu andere prioriteiten heeft in het leven".

Lumen Photo's Daniel Cohen (beeld rechts) en Marco Bakker portretteerden Van Zweden.

Trending Jaap Van Zweden

13 SEPTEMBER — TV-persoonlijkheid Sergio Vyent, bij het publiek met name bekend als maître in het programma First Dates, debuteert deze week als schrijver met het boek De liefde volgens Sergio. Vyent beschrijft in 25 hoofdstukken telkens een andere kant van de liefde. Het boek is vanaf 14 september verkrijgbaar.

Lumen Photo's Frank Ruiter (beeld rechts) en Lin Woldendorp portretteerden Vyent.

Trending Sergio

10 SEPTEMBER — De New York Times bestsellerlijst in de categorie 'paperback non-fictie' wordt aangevoerd door twee Nederlandse schrijfsters: Bessel van der Kolk en Roxane van Iperen. Van Iperen staat op de lijst op nummer twee met The Sisters of Auschwitz, de Engelse vertaling van haar boek 't Hooge Nest.

Roxane van Iperen werd geportretteerd door Lumen Photo's Anne Claire de Breij (beeld rechts) en Paul Tolenaar.

Trending Iperen

7 SEPTEMBER — Demissionair minister Carola Schouten erkent dat - als mogelijke oplossing in de stikstofstrijd - het kabinet werkt aan een scenario waarbij boeren worden onteigend. Dit meldt dagblad Het Parool vandaag.

Fraaie portretfoto's door o.a. Mark Horn, Iris PLanting en Marlou van Breevoort (beeld rechts).

Trending Schouten

6 SEPTEMBER — De autobiografie van actrice Karin Bloemen vormt de basis voor de aankomende theatervoorstelling In het Licht. In haar biografie verhaalt Bloemen over haar jeugd, die getekend is door misbruik, mishandeling en angst. De rol van Bloemen wordt vertolkt door actrice Lisse Knaapen.

Onder meer Iris Planting, Linelle Deunk, Lenny Oosterwijk en Mark Uyl (beeld rechts) portretteerden Karin Bloemen

Trending Bloemen