Nu bij Lumen Photo: high-end celebrity portraiture door toonaangevende internationale fotografen.
NW-Etalage

21 JANUARI — Het Openbaar Ministerie start een onderzoek naar Willem Engel, voorman van  de omstreden actiegroep Viruswaarheid. Dit naar aanleiding van de collectieve, door 22.581 Nederlanders, ondertekende aangifte tegen Engel.

Lumen Photo fotograaf Jiri Büller portretteerde Willem Engel. Zijn portretserie vind je in onze beeldbank.

Trending Engel

15 JANUARI — Tegen rapper en zanger Ali B is aangifte gedaan wegens seksueel grensoverschrijdend gedrag, dit bevestigt zijn advocaat dit weekeinde. Ali B is één van The Voice of Holland medewerkers die genoemd wordt in beschuldigingen van grootscheeps ongepast gedrag op de set van de veelbekeken talentenjacht. Ali B meldt zelf "overtuigd te zijn van zijn onschuld."

Sterke portretfoto's door Lumen's fotografen.

Trending Ali B

11 JANUARI — Politicus Jan Paternotte wordt de nieuwe fractievoorzitter van D66 in de Tweede Kamer. De fractie van de partij stemde dinsdag met het voorzitterschap in. Paternotte is de opvolger van Sigrid Kaag en is sinds 2017 Tweede Kamerlid.

Fotografen-duo Paar portretteerde Paternotte.

Trending Paternotte

11 JANUARI — Voormalig D66 fractieleider Sigrid Kaag is Nederlands eerste vrouwelijke minister van Financiën. Ze werd deze week - ook een unicum - digitaal beëdigd vanwege haar besmetting met het Corona-virus. Vanwege de besmetting ontbrak Kaag ook op de bordesfoto.

Fraaie portretfoto's door Lumen Photo-fotografes Jitske Schols en Iris Planting (beeld rechts).

Trending Kaag

07 JANUARI — Rutger Groot Wassink, de hoofdstedelijke wethouder voor Diversiteit, moet zich in de Amsterdamse raad verantwoorden over zijn aanpak van het geweld tegen lhbtq’s. Oppositiepartijen verwijten de GroenLinks politicus niet daadkrachtig genoeg op te treden tegen lhbtq-geweld.

Lumen Photo fotograaf Marc Driessen portretteerde Rutger Groot Wassink.

Trending Groot Wassink

07 JANUARI — Bijna 1 miljoen Britten zien niets in de hoogste ridderorde voor de Britse oud-premier Tony Blair. Ze tekenden een petitie tegen de toekenning van de koninklijke titel. Maar koningin Elizabeth II zet door, "al gaat het niet van harte", melden diverse media. Grootste pijnpunten zijn de oorlogen in Irak en Afghanistan, waar het Verenigd Koninkrijk onder Blairs leiding aan deelnam.

Prachtige portretten door Kintzing-fotograaf Tom Jamieson

Trending Blair

04 JANUARI — Meteoroloog Gerrit Hiemstra ontvangt dit jaar de Machiavelli-prijs. Hiemstra krijgt de prijs omdat hij "klimaatverandering en de gevolgen daarvan op aansprekende wijze inzichtelijk maakt voor een breed publiek", schrijft de jury. De prijs wordt jaarlijks toegekend voor een opmerkelijke prestatie op het gebied van publieke communicatie.

Fraaie portretfoto's van onder meer Ivo van der Bent (beeld rechts), Malou van Breevoort en Marcus Koppen.

Trending Hiemstra

28 DECEMBER — Schrijfster en juriste Roxane van Iperen is in door het radioprogramma De Taalstaat  uitgeroepen tot Taalstaatmeester 2021. De prijs gaat naar de persoon die zich in het afgelopen jaar heeft onderscheiden in taalgebruik. Van Iperen schreef onder meer dit jaar het essay voor de Boekenweek.

Roxane van Iperen werd geportretteerd door Anne Claire de Breij (beeld rechts) en Paul Tolenaar.

Trending Iperen

14 DECEMBER — De Nederlandse schrijver Arnon Grunberg ontvangt dit jaar de P.C. Hooft-prijs voor proza. Grunberg heeft een "immense bijdrage geleverd aan de Nederlandse literatuur", aldus de jury. De oeuvreprijs komt samen met een geldbedrag van € 60.000. Grunberg noemt de P.C. Hooft-prijs "de mooiste die je als auteur kunt winnen". 

Portretfoto's door o.a. Andreas Terlaak, Erik Smits en Jouk Oosterhof (beeld rechts).

Trending Arnon Grunberg

13 DECEMBER — Schrijfster Lale Gül is door magazine EW, voorheen: Elsevier Weekblad, uitgeroepen tot 'Nederlander van het jaar'. Volgens de redactie van het tijdschrift is "Lale Gül is een voorbeeld voor veel jonge moslimvrouwen die worden onderdrukt."

Prachtige portretfoto's door Lumen Photo's Marc Driessen.

Trending Lale Gul

13 DECEMBER — Afgelopen zondag werd Formule 1-racer Max Verstappen de eerste Nederlander ooit die het kampioenschap in de hoogste klasse van de autosport won. In de laatste ronde van de laatste race van dit seizoen versloeg Verstappen zijn grote rivaal Lewis Hamilton.

Prachtige portretfoto's door Maarten Kools.

Trending Verstappen

07 DECEMBER — Zangeres/rapper S10 is de Nederlandse inzending voor het Eurovisie Songfestival in 2022. Dit werd dinsdag bekendgemaakt door omroep Avrotros. Naar verluid neemt S10 (de artiestennaam van Stien den Hollander) deel met een Nederlandstalig nummer.

De zangeres werd prachtig geportretteerd door Andreas Terlaak, Daniel Cohen, Ilja Keizer (beeld rechts) en Lin Woldendorp.

Trending S10 3

07 DECEMBER — Twee decennia nadat Carrie-Ann Moss voor het laatst  te zien was als het filmpersonage Trinity in de Matrix trilogie, keert de Amerikaanse-Canadese actrice terug op het witte doek in de rol die haar groot maakte. In Matrix Revolutions, het aanstaande (en derde) vervolg op de film uit 1999 is Moss opnieuw te zien naast acteur Keanu Reeves.

Carrie-Ann Moss werd geportretteerd door fotograaf Eddie Chacon.

Trending Carrie Ann

01 DECEMBER — Na bijna dertig jaar wordt Olav Mol vervangen als vaste Formule 1-commentator. De nieuwe betaalzender ViaPlay - dat vanaf 2022 de racewedstrijden in Nederland uitzendt - heeft een nieuwe commentator aangetrokken voor de F1 Grand Prix races. 

Olav Mol werd fraai geportretteerd door Lumen Photo's Marc Deurloo en Marcel Krijger (beeld rechts).

Trending Mol

29 NOVEMBER — Twitter oprichter en CEO Jack Dorsey zet na zes jaar als topman - en in totaal zestien jaar bij het bedrijf - een punt achter zijn carrière bij het social media platform. Dorsey wordt opgevolgd door Parag Agrawal.

Fotografe Elke Meitzel portretteerde de internet entrepeneur op fraaie wijze. Haar complete Jack Dorsey portretserie vind je in onze beeldbank.

Trending Jack Dorsey

16 NOVEMBER — Comédienne en schrijfster Claudia de Breij wilde geen "scherpslijpende interviewer" zijn in de gesprekken die ze voerde met prinses Amalia. De Breij schreef, ter ere van de 18e verjaardag van de prinses, de eerste biografie over Amalia. Het boek wordt deze week gepresenteerd.

Onder andere Carmen KemminkFrank Ruiter en Lenny Oosterwijk (beeld rechts) fotografeerden De Breij.

Trending De Breij

15 NOVEMBER — Presentator Amber Brantsen vertrekt bij de NOS en stapt over naar Viaplay. Brantsen gaat voor de nieuwe betaalzender de studio-uitzendingen presenteren rondom de Formule 1-races. Voor de NOS presenteerde Brantsen de NOS Formule 1-podcast.

Brantsen werd op fraaie wijze geportretteerd door onder meer Ernst Coppejans (beeld rechts) en Malou van Breevoort.

Trending Brantsen 1

15 NOVEMBER — Schrijver en talkshowhost Splinter Chabot presenteert voor de NPO een nieuw Wie is de Mol? praatprogramma. In Niet de Mol praat Chabot na met afvallers van de reeks. Het online programma is te zien in januari en loopt simultaan met de veelbekeken Mol-serie op de publieke omroep.

Onder andere Lumen Photo's Ilja Keizer (beeld rechts) portretteerde Chabot.

Trending Splinter

13 NOVEMBER — De chaos die ontstond tijdens het optreden van rapper Travis Scott heeft een tiende dodelijk slachtoffer geëist. Een 9-jarige bezoeker van het Astroworld-festival overleed dit weekend. Rapper en festival-organisator Scott maakte bekend de begrafeniskosten van alle slachtoffers te betalen.

Australische topfotograaf Max Doyle portretteerde de artiest treffend.

Trending Travis Scott

08 NOVEMBER — Bekroond kunstschilder en schrijver Anton Valens is afgelopen zondag op 57-jarige leeftijd overleden in zijn woonplaats Amsterdam. Naast zijn schilderwerk maakte Valens ook naam als schrijver; hij maakte in 2004 zijn literair debuut met Meester in de hygiëne. Valens was reeds geruime tijd ziek.

Lumen Photo's Frank Ruiter en Ivo van der Bent portretteerden Valens treffend.

Trending Valens

07 NOVEMBER — Afgelopen weekend zag F1 coureur Lewis Hamilton concurrent Max Verstappen zijn voorsprong in de strijd om het wereldkampioenschap vergroten. Tijdens de Grand Prix van Mexico eindigde de Brit eindigde tweede op het circuit Autódromo Hermanos Rodríguez; hij loopt nu 19 punten achter op de Nederlander.

Fotograaf Mike Ruiz portretteerde Lewis Hamilton op uitbundige wijze.

Trending Hamilton

22 OKTOBER — De Nederlandse topdirigent Bernard Haitink is op 92-jarige leeftijd overleden. Hij werd gezien als een van de grootste dirigenten ter wereld. Haitinks naam is vooral verbonden aan het Concertgebouworkest, ook leidde hij orkesten in onder meer Londen, Dresden en Chicago.

Haitink werd treffend gefotografeerd door de Franse portretfotograaf Olivier Roller.

Trending Haitink

20 OKTOBER — De in Turkije opgepakte Nederlandse rapper Murda is vrijgelaten, na het weekend in een cel te hebben doorgebracht. Hij mag het land echter nog niet verlaten, meldt zijn management. Murda, die ook in Turkijke grote populariteit geniet, zou zijn gearresteerd vanwege "opruiende teksten" in zijn muziek.

Het Rotterdamse foto-duo Vilain & Gai portretteerde Murda op geheel eigen wijze. Dit beeld (rechts) en meer Murda-portretten vind je in onze beeldbank.

Trending Murda

14 OKTOBER — Nieuwe beelden van Lumen Photo fotograaf Frank Ruiter: sterke portretten van onder meer acteur Emmanuel Ohene Boafo (rechts afgebeeld), filmrecensent en tv-presentator René Mioch, commentator en journalist Marcel van Roosmalen, tv-persoonlijkheid Sergio Vyent en filmregisseur en scenarist Mustafa Duygulu. 

Ontdek Frank Ruiter's volledige fotocollectie in onze beeldbank of bekijk zijn portfolio.

Trending Acteur

13 OKTOBER — Presentator en journalist Jeroen Wollaars wint dit jaar de Sonja Barend Award. Deze jaarlijkse vakprijs voor het beste televisie-interview werd dinsdag door oud-talkshowhost Sonja Barend aan Wollaars uitgereikt.

Jeroen Wollaars werd op prachtige wijze geportretteerd door Lumen Photo's Aisha Zeijpveld en Rogier Veldman

Trending Wollaars

12 OKTOBER — Het boek Stromboli van schrijfster Saskia Noort wordt door filmregisseur Michiel van Erp bewerkt tot speelfilm. Het scenario is geschreven door scenaristen Paula van der Oest en Roos Ouwehand. De opnames gaan in november van start.

Fotografen Daniel Cohen (beeld rechts) en Jan van Breda fotografeerden de filmmaker.

Trending Erp

12 OKTOBER — Regisseur Michiel van Erp verfilmt het boek Stromboli van schrijfster Saskia Noort, dit werd deze week bekend gemaakt. Eerder werden Noort's boeken De eetclub, De verbouwing en Terug naar de kust verfilmd. De cast van de film wordt binnenkort onthuld.

Saskia Noort werd geportretteerd door o.a. Mark Uyl (beeld rechts), Frank Ruiter, Iris Planting en Malou van Breevoort.

Trending Noort

02 OKTOBER — Net binnen in onze beeldbank: prachtige nieuwe beelden van portret- en modefotografe Lin Woldendorp. Kleurrijke portretfoto's van artiesten als rapper Typhoon (beeld rechts), popgroep Goldband, zanger Jaap Reesema, maar ook beelden van schrijver Özcan Akyol, politicus Rob Jetten en activist Akwasi.

Ontdek Lin Woldendorp's volledige fotocollectie in onze beeldbank of bekijk haar portfolio.

Trending Typhoon

Neem gerust contact op om uw aanstaande project of licentievraag met ons te bespreken